Flipper Zero hakkerin monitoimityökalu

Flipper Zero on ainutlaatuinen ja kiehtova laite, joka onnistuu yhdistämään teknologian harrastajien leikkisyyden ja syvällisen tietoturvaosaamisen samaan pieneen pakettiin. Kutsun sitä ”leluksi” lainausmerkeissä, sillä vaikka se saattaa ulkoisesti näyttää yksinkertaiselta, sen monipuoliset ominaisuudet kertovat aivan toista tarinaa. Se on oikeastaan työkalu, joka kuuluu jokaisen tietoturvasta kiinnostuneen työkalupakkiin. Mutta kuten monesti foorumeilta ja Redditistä huomaa, yhtä tärkeäksi osaksi Flipper Zero -kokemusta muodostuu erilaisten suojakuorien ja rannehihnojen hankkiminen, mikä tuo laitteen käyttökokemukseen ripauksen henkilökohtaista ilmettä.

Flipper Zeron kyvykkyys avaa ovia, niin kirjaimellisesti kuin vertauskuvallisestikin. Se voi esimerkiksi avata Teslan latausluukun tai joidenkin autohallien ovet. Se osaa myös lukea naapurien sääasemien tietoja, kopioida NFC- ja RFID-tunnisteita, kuten kulkukortteja, ja mahdollistaa erilaisten radiotaajuisten laitteiden ohjaamisen. Samalla laitteella voi kuitenkin myös pitää taukoa vakavasta työstä ja pelata Doomia tai Tetriksen kaltaisia klassikoita. Kotiympäristössä sillä voi jopa ohjata robotti-imuria tai huijata Nintendo Switchiä uskomaan, että sinulla on Amiibo-hahmoja, joita et todellisuudessa omista.

Vaikka Flipper Zero on suunniteltu tietoturvatyökaluksi, se on osoittanut olevansa monessa muussakin ympäristössä varsin oivallinen apuri. Aikanaan se pystyi jopa jumiuttamaan Applen iPhonen Bluetooth Low Energyn (BLE) kautta, mutta Apple ehti onneksi paikata tämän haavoittuvuuden nopeasti. Silti on kiinnostavaa, kuinka laaja-alaisesti Flipper Zeroa voi hyödyntää monissa eri tilanteissa.

Yksi laitteen kiinnostavimmista ominaisuuksista on sen infrapuna-portti, joka muuttaa sen oppivaksi yleiskaukosäätimeksi. Sen avulla voi ohjata lukuisia laitteita, vaikka alkuperäinen kaukosäädin olisikin kadoksissa. Lisäksi Flipper Zero voi kuunnella ja lähettää alle gigahertsin taajuuksia, mikä avaa laajat mahdollisuudet tutkia ympäröivää radiomaailmaa.

Flipper Zeroa voi käyttää joko laitteen omilla painikkeilla ja näytöllä tai etäohjauksella älypuhelimen avulla, olipa kyseessä sitten iPhone tai Android. Laitteella on myös ominaisuus toimia ”badusb”-laitteena, mikä tekee siitä entistäkin monipuolisemman.

Kun laitteen parissa viettää aikaa, sen monet mahdollisuudet alkavat avautua vähitellen. Itselläni on nyt vuosi tätä laitteen kanssa takana, ja kokemukset ovat olleet kaikkea muuta kuin tylsiä. Onkin jännittävää odottaa, milloin suomalainen media ja foorumit heräävät tämän laitteen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Erityisen mielenkiintoista on se, että ostin oman Flipper Zeroni jo vuonna 2022, mutta kotimainen teknologia- ja IT-lehdistö huomasi sen potentiaalin vasta vuoden 2023 lopulla – juuri silloin, kun olin jo päättänyt laittaa oman laitteen myyntiin. Ironista, eikö?

Jos jokin asia jäi mietityttämään tai haluta muuten vain kommentoida niin otan mielelläni palautetta yms. vastaan alla olevalla lomakkeella =)

Jätä kommentti